Wat is Bowentherapie?

Bowentherapie (of Bowen Techniek) dankt zijn naam aan zijn grondlegger, de Australiër Tom Bowen en wordt inmiddels over een groot deel van de wereld toegepast. Het werkt bij zeer uiteenlopende klachten zoals rugpijn, bekkenklachten, astma en andere ademhalingsproblemen, darmklachten, spanningsklachten, buikpijn, migraine, hooikoorts en andere allergieën, dikke knie, frozen shoulder, fibromyalgie, RSI, slapeloosheid, voorkeurshouding en reflux van baby’s, darmkrampjes enzovoort. Hoewel een aantal aandoeningen, zoals allergieën, niet genezen kunnen worden met Bowentherapie zal het lichaam wel beter om kunnen gaan met deze aandoeningen waardoor klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Andere aandoeningen, zoals bij voorbeeld een voorkeurshouding bij baby’s kunnen geheel verholpen worden. Daarbij werkt Bowen nooit op één enkele klacht maar op de mens in zijn totaliteit. Bowentherapie gaat uit van een holistische mensvisie: lichaam en geest zijn één. Een Bowenbehandeling werkt ontspannend en vitaliserend en helpt in het lichaam te komen en innerlijke rust te ervaren.

Wat gebeurt er tijdens een Bowenbehandeling?

Een Bowenbehandeling vindt plaats op het lichaam en kan eventueel over dunne kleding heen uitgevoerd worden. Daarbij ligt de cliënt doorgaans op een behandelbank. Baby’s en (jonge) kinderen worden in de armen of op schoot van de moeder of vader behandeld. De duimen en vingers van de behandelaar maken kortdurende, rollende bewegingen (moves) over spieren, pezen en bindweefsel (fascieweefsel) op zeer specifieke plaatsen. Hierdoor herverdeelt de spanning en ontspanning van het fascieweefsel en komt het lichaam in balans. Het fascieweefsel loopt door het gehele lichaam en verbindt zo grote delen van het lichaam met elkaar: niet alleen spieren, pezen en botten maar ook zenuwen, hersenen en organen. Zo kan het bij voorbeeld gebeuren dat de reactie van een move die op de rug gemaakt wordt door de cliënt in de buik gevoeld wordt. De behandeling wordt uiteraard aangepast aan de klachten en de wensen.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een eerste behandeling plus intake duurt ongeveer één tot anderhalf uur, volgende behandelingen duren meestal een uur. Bij baby’s is de behandeling zelf korter; met de intake of het vervolggesprek erbij ga ik meestal uit van een uur.

Wat is Bowentherapie niet?

Bowentherapie is geen massage, geen shiatsu, acupunctuur, reiki of anderszins. Bowentherapie is niet bedoeld ter vervanging van reguliere diagnose en behandeling. Raadpleeg bij twijfel eerst een arts. Er zijn geen contra-indicaties.

Mirjam Vos
020 489 68 82